Σύνδεση

Είσοδος στο λογαριασμό σου

Όνομα χρήστη *
Κωδικός χρήστη *
Να με θυμάσαι

Πληροφορίες για το Ζυγό Καβάλας

ΟΝΟΜΑ – ΘΕΣΗ 

Ο Ζυγός Καβάλας, είναι ένα ημιορεινό χωριό (υψόμ. 250μ.) του νομού Καβάλας.  Κατά το διάστημα από 1-1-1999 έως 31-12-2010, ανήκε διοικητικά στο Δήμο Φιλίππων, σύμφωνα με το σχέδιο “Καποδίστριας”. Μετά τη νέα διοικητική διαίρεση, που προέκυψε με το σχέδιο “Καλλικράτης”, ανήκει στο Δήμο Καβάλας και είναι ενωμένος οικιστικά με το Κρυονέρι. Το όνομά του, το οποίο κατά την αρχαιότητα το συναντούμε ως “Ζυγοστόν”, προέρχεται από τη θέση την οποία βρίσκεται, ανάμεσα σε δύο βουνοπλαγιές, διατηρήθηκε δε αυτή η ονομασία ακόμα και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Μία δεύτερη εκδοχή για την ονομασία του Ζυγού, είναι αυτή που προέρχεται απο τον ποταμό Ζυγάκτη.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ

Με την εγκατάσταση των νέων πια κατοίκων του χωριού, το μεγαλύτερο μέρος του είναι λάτρης της ορθόδοξης εκκλησίας, ωστόσο το 1924 η Θεία Λειτουργία τελείται στο τζαμί. Κατά το έτος 1926 ξεκινά η ανέγερση του πρώτου Ιερού Ναού, η οποία περατώθηκε το 1935. Αφιερώθηκε στη μνήμη της Ζωοδόχου Πηγής (να αναφερθούμε στην πυρκαγιά και το νέο Ι.Ν. Απ. Θωμά).

ΣΧΟΛΕΙΟ

Επιτακτική φαίνεται να είναι η ανάγκη για μια κοινή γλώσσα και ένα σχολείο. Το ρόλο αυτό φαίνεται να έπαιξε το πρώτο διδακτήριο, το οποίο βρίσκεται περί τα 100 μ. βόρεια του σημερινού σχολείου και είχε κτιστεί το 1909, όταν οι νεότουρκοι θέλησαν να ανασυντάξουν και να εξυψώσουν την τουρκική παιδεία. Το 1915 έγινε επίταξη από το βουλγαρικό στρατό. Επειδή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ο ελληνικός πληθυσμός δεν είναι ακόμη σταθερός και οι εγγράμματοι δάσκαλοι δεν υπάρχουν από το ελληνικό κράτος, ανακηρύσσεται δάσκαλος κάποιος εκ των μονίμων προσφύγων, ο οποίος γνώριζε τα ελάχιστα στοιχειώδη γράμματα. Αυτός, με μια υποστηρικτική ομάδα Ελλήνων, ιδρύουν το πρώτο μονοτάξιο σχολείο Ζυγού. Περί τα τέλη του 1930, η ιδέα για τη θεμελίωση νέου ευμεγέθους διδακτηρίου, το οποίο να εξυπηρετεί τα νέα δεδομένα και να λειτουργεί ως εξατάξιο, φαίνεται να είναι μείζονας σπουδαιότητας. Για το λόγο αυτόν, το 1931 επιβάλλεται ειδική φορολογία επί του καπνού, με διάρκεια τριών ετών, η οποία απέφερε το ποσό των 800.000 δραχμών. Το έτος 1934 γίνεται η θεμελίωση και αρχίζει το κτίσιμο από Γιαννιώτες μάστορες και εργατικό προσωπικό τους χωριανούς. Το 1939 γίνεται η ανέγερση του κτιρίου, δεν προλαβαίνει όμως να λειτουργήσει ούτε για ένα έτος, λόγω της βουλγαρικής κατοχής έως και το 1944.

ΔΙΚΤΥΟ ΥΔΡΕΥΣΗΣ

Με τη βοήθεια του εποικισμού το 1925 - 1926 ξαναφτιάχτηκε το δίκτυο ύδρευσης (αργότερα και το αποχετευτικό). Το 1937 το δίκτυο έφτασε και στα χωράφια του καπνού που ήταν από τότε το κύριο γεωργικό προϊόν του χωριού. 

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ

Το 1919 αποτέλεσε έδρα της ομώνυμης κοινότητας στην οποία εντάχθηκαν η Κουρουτζού (Κρυονέρι) (έως το 1924), η Μπουλούσκα (Πολύστυλο) και το Μπατέμ Τσιφλίκι (Αμυγδαλεώνας). Κατά τη δεκαετία του 1960 ο Ζυγός έφθανε τους 6.000 κατοίκους. 

Τα έτη 1990 – 1991 είναι η περίοδος έλευσης ομογενών παλιννοστούντων και βορειοηπειρωτών, κατά την οποία ένας μεγάλος όγκος αυτών, υπό την καθοδήγηση του Ε.Ι.Υ.Α.Π.Ο.Ε. (Εθνικό Ίδρυμα Υποδοχής και Αποκατάστασης Παλλινοστούντων Ομογενών Ελλήνων), εγκαθίσταται σε ειδικό χώρο υποδοχής. Οι φιλοξενούμενοι, σύμφωνα με το σχεδιασμό, θα έμεναν εκεί προσωρινά και αργότερα θα ενσωματώνονταν σε παρακείμενα χωριά, βρίσκοντας μόνιμη στέγη και εργασία. Παρ' όλα αυτά, οι νέοι κάτοικοι έμειναν σε ΤΟΛ στρατιωτικού τύπου, πολλοί δε από αυτούς εξακολουθούν έως και σήμερα.

Η τελευταία απογραφή της χώρας (2011) δείχνει 2.057 κατοίκους.

ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Το 1932 ιδρύθηκαν δύο αθλητικοί σύλλογοι, ο “Άρης Ζυγού” και ο “Απόλλων” που λίγο αργότερα συγχωνεύτηκαν. Σήμερα ο “Άρης Ζυγού” διαθέτει ...... τμήματα ομάδων (ανδρικό; εφηβικό; παιδικό;).

Το ....... ιδρύθηκε ο Ποντιακός Σύλλογος Ζυγού “Ο Υψηλάντης”. Αποτελείται από ... τμήματα. Υφίσταται μέχρι και σήμερα και τα τελευταία 37 έτη, αναβιώνει κάθε χρόνο τον παραδοσιακό “Ποντιακό Γάμο” .

Στις αρχές του 2001 ιδρύθηκε ο Φυσιολατρικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ζυγού, με σκοπό την προστασία του δάσους της περιοχής, την αναδάσωση και γενικότερα τη συμβολή στην πνευματική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη των κατοίκων της περιοχής, με κάθε είδους μορφωτική, πολιτιστική και ψυχαγωγική δραστηριότητα.

Τελευταία νέα